Quantcast
Channel: Cecilias tankar
Viewing all 76 articles
Browse latest View live

Livets hjul

0
0

Jag värnar inte om den jag var för tjugo eller tio år sedan. Jag bejakar den jag är idag. Men inom mig bar jag alla mina åldrar och minnen i livets ryggsäck. Alla fack är fyllda med sådant som påverkat mig till att bli den jag är idag.

Fotograf: C. Bengtsson



Förändring är ett konstant tillstånd…

0
0

sa ungefär Per Falk på en lunchträff idag.

Och jag nickar och instämmer, visst är det så. Livet är i ständig rörelse och utveckling. Tankar, litteratur, kunskap, globaliseringen, livet, forskning, internet, erfarenheter, utbyten, utveckling, teknik och uppfinningar osv. påverkar oss som individer, våra verksamheter, samhällen och världen.

Samtidigt som det finns en kärna av det som driver mig framåt. En bra värld med hållbar utveckling och allas rätt till ett gott liv med mat, vila, bostad, arbete, vänskap/kärlek, ett rikt språk, livslångt lärande, empowerment, delaktighet och känsla av sammanhang. Självklart kan jag inte uppfylla allt det och för alla men bibliotek kan bidra till något i alla fall. Och vägarna dit innehåller en mängd strävande, delmål och arbeten som fyller sina syften.

Det som förändras och utvecklas är ju mer vägarna till målen och vad vi väljer att fokusera på. Vilka kunskaper är viktiga idag och framåt? Behöver man lära sig skrivstil och stava eller är det kanske viktigare att fokusera på källkritik i tidiga åldrar? Vad kan vi ta bort från det som vi redan gör och bereda plats för nytt? Vilka verktyg, arbetssätt, tekniker, kommunikationskanaler och nätverkande kan vi använda för att uppnå mål och delmål? Det som fungerar bra och är väl beprövade behöver kanske inte bytas ut men om något annat passar bättre, ger fler effekter och dimensioner då kanske vi ska prova nya sätt och utnyttja alla de möjligheterna som redan finns…

Och så tänker jag på Delueze ”För att förändra världen måste vi förändra våra sätt att tänka”


Mina möten med ”J” i biblioteket

0
0

Igår stötte jag på en gammal elev ”J” i affären. Då; en pratglad och nyfiken 11-12-åring. Nu; en glad tjugoåring med avslutade studier och fast jobb.

”J” var en elev som betydde lite extra mycket för mig. På grund av flera anledningar fick hen tillbringa en del tid med mig i bibblan. Förutom att ”J” var behjälplig med att plasta böcker, göra utställningar och damma så hann vi med att prata en hel massa om livet. Och det är just alla samtal som fladdrar förbi i mig när vi nu ses åtta år senare.

Skolbiblioteket är en viktig funktion för lärande, berättelser, informationssökning och informationskompetens mm. Ett tillgängligt skolbibliotek kan också vara en frizon, mötesplats och utrymme för samtal, egna intressen och tankar. 

Med värme i hjärtat gick jag från affären och mitt återseende med ”J”.

Händerna  finns på Mångkulturellt centrum i Fittja & är fotade av mig.


Litteratur som fångar och berör mig

0
0

Jag tycker att det är intressant att bejaka vilken typ av böcker och berättelser som fångar mig. Det undermedvetna och det medvetna säger till när ngt slår an i mig. Att hitta sådant som jag fastnar för är ett ständigt sökande. Den senaste tiden har jag dock lyckats hitta ett par böcker som jag läst med stor behållning och den som gav mest var: Jag skulle aldrig ljuga för dig av Moa Herngren.

Det börjar bli dags att hitta lite bra sommarläsning, vad ska du ta dig an?


Sommarläsning 1

0
0

Jag har hunnit läsa en hel del den sista tiden. Härligt och rogivande med tid och bra böcker att läsa :)

1. Colombes granne av Tatiana de Rosnay Inte en av de Rosnays bästa romaner men läsvärd och spännande om vad som kan pågå i ett hyreshus.

2. Så dödar vi en människa av Stefan Gurt. Stefan skriver om sin fars sista månader i livet på ett demensboende i Solna. Tänkvärt om åldrandets villkor.

3. Havsmannen av Carl Johan Vallgren. Vilken sorglig men spännande berättelse om en trasig familj i Falkenberg. Intressant inslag att ha med ett magiskt inslag i form av en havsman…

4. Vi i villa av Hans Koppel. En skruvad, alltför skruvad berättelse om Anders och hans familj. Gillade dock början av boken.

5. Norwegian wood av Murakami. Jag gillar detaljrikedomen, långsamheten och berättelsen i sin helhet. Murakami äger!

6. Några deckare och chicklits har jag också hunnit med att läsa varav Katarina Janouch andra bok om barnmorskan Cecilia Lund Systerskap var ganska läsvärd.


Min barndoms biggaråträd

0
0

I min barndomsträdgård fanns det ett stort bigarråträd. Förutom goda bär har jag många minnen från det trädet. Alla fantasilekar vi lekte sittande i eller under trädet. Grannens hund som jagade upp oss i trädet. Kråkorna och andra fåglar som kalasade på bären när det kunde. Stenen under trädet där vi satt och pratade och min gren där jag satt och tänkte och dagdrömde.

En sommardag för några år sedan tog jag en promenad förbi mitt barndomshem och vid bigarråträdet stod två män och höll på att såga ned det. Det kändes ledsamt samtidigt som jag insåg att minnena bär jag inom mig. Men bären, det goda biggarårerna, det gick till spillo.


Sommarläsning 2

0
0

Periodvis uppskattar jag mycket att läsa. Jag är således nästan alltid på jakt efter bra böcker och läsupplevelser. Att fråga vänner, bekanta, kollegor och få tips via sociala medier ger mig en hel del tips. Botanisera i bibliotek och bokhandlar ger förhoppningsvis napp. Tidningar, tidskrifter, TV och radio kan också ge mig inspiration om vad jag ska läsa.  Dela gärna med dig av dina läsupplevelser :)

Den senaste tidens läsning har inte inneburit några större läsupplevelser men härlig förströelse och semesterkänsla.

1. Jag ska göra dig så lycklig av A.B Ragde

2. Och allt ska vara kärlek av K. Lundberg

3. Sista akten av Jungstedt.

4. Lyckostigen av Anna Fredriksson

5. Nattlampan tänd och dörren på glänt av Mats Kempe


Sommarläsning del 3

0
0

Har b.la. läst följande böcker under sensommaren och det var alla läsvärda.

1. Utanmyr av Sofia Nordin

2. Någonstans inom oss av Kajsa Ingemarsson

3. Alla mina vänner är superhjältar av Kaufman

4. Någon slags frid av Grebe och Träff. Läs en artikel om boken

5. Jag älskar dig inte av Stielli



Tunnelbanetankar

0
0

Människor som färdas under jorden tidig morgon. Ihopträngda, tystlåtna & vilande i sig själva. Så många livsberättelser som ryms i en tunnelbanevagn.

Att åka tunnelbana på kvällen är inte som morgonens färd. En annan trötthet. Dagens upplevelser och erfarenheter ger avtryck. Längtan hem.

Fotograf: Cecilia Bengtsson


Biblioteksreflexioner

0
0

Jag tänker på vad bibliotek betytt för mig som privatperson. Så många bibliotek som jag besökt och haft i mitt vardagsliv. Mitt barndomsbibliotek som genom sagostunderna förtrollade mig och försåg mig med bokslukarböcker. Mina skolbibliotek & gymnasiebibliotek där jag kunde dra mig undan och få läsa mer kring det som intresserade mig. Universitetsbiblioteken har jag många fina minnen ifrån och där det fanns plats för förkovran & studier, flirt & möten. Dessutom fick jag kunskaper i källkritik, söktekniker & databaser mm.

Bibliotek har haft betydelse & påverkat mitt liv. Gett empowerment.  Så mitt yrkesval kändes ganska självklart. Jag blev bibliotekarie och var plötsligt en del av de världar som jag bara hade ytlig kännedom om.

Efter ett par år som yrkesverksam fick jag möjlighet att följa med min sambo till Tromsö i Norge där han skulle arbeta. Jag blev återigen student och biblioteken i Tromsö betydde jättemycket för mig. De gav möjlighet till att jag kände större tillhörighet till Norge & Tromsö. Jag träffade folk på biblioteken, deltog i programaktiviteter, studerade, lånade dator (hade ingen egen då) och så all skönlitteratur på såväl svenska som norska som jag lånade. Det var mycket värdefullt.

Tillbaka i Sverige en erfarenhet rikare har jag arbetat både på skolbibliotek och folkbibliotek. Men behovet av att privat använda bibliotek finns och särskilt sedan jag blev förälder. Mina barn tycker kanske inte alltid att det är toppenkul att besöka bibliotek men vi har fina minnen från b.la Rum för barn på kulturhuset och deras skapande verkstad. Vi har deltagit på program och lånat massor av böcker och berättelser. En biblioteksupplevelse som betytt lite extra var när min dotter var sjuk och låg på sjukhus. Biblioteket på sjukhuset var en frizon, en plats för de friska och något annat än sjukhusmiljön.

Så på många olika sätt har bibliotek betytt och betyder mycket för mig. Som fysisk plats, tillgång till medier och information, programaktiviteter och möjligheterna till bildning, kultur och eget utforskande. Bibliotek står för både tradition och förnyelse och biblioteket är i ständig förändring i takt med samhällets utveckling. Men jag tänker framförallt på vad bibliotek betytt och gett mig. Det som skett inom mig och jag undrar om jag blivit den jag är utan tillgång till bibliotek. Jag är tveksam.

Foto: C. Bengtsson


Julledighetsläsning

0
0

Det är något särskilt med att hinna läsa under ledigheter. När kropp och själ kommit till ro och sinnena är öppna för intryck och för läsning. Den här julen har jag läst en bra blandning av romaner. Jag uppskattade dem allihopa på olika vis. Därtill har jag gästbloggat om litteratur på www.bokcirklar.se Bokcirklar är ett forum för att diskutera litteratur med andra och det ges även utrymme att föra läsdagbok med mera. Gå med du med, vettja :)

Här är ett kort på de romaner jag läst. Fallvatten av Niemi lyssnar jag på och jag har även läst Stamtavlor av Dilsa Demirbag-Sten. Vad har du läst?

jullovsläsning


Högläsningstips till Oscar snart 5 år och hans föräldrar

0
0

Fick en fråga om tips på bra kapitelböcker att börja läsa högt för en snart femåring. Sådana frågor gillar jag att besvara och eftersom jag vet att boktips går hem även hos andra gör jag detta till ett blogginlägg :)

När jag ger tips så utgår jag mycket från mig själv. Vad har funkat bra att läsa för mina barn? Vilka böcker gav lärarna respons om att det var bra som högläsningsböcker på den tiden när jag var skolbibliotekarie? Vilka böcker har andra bibliotekarier gillat som högläsningsböcker? Alla barn är ju tack och lov olika och fastnar inte för samma saker så se de inte som ett misslyckande om en bok efter ett par kapitel känns fel. Ta en annan istället, vettja.

För ett barn som hittills läst mest bilderböcker (och fortsätt att läsa bilderböcker, det är allåldersböcker och ger en alldeles speciell läsning och samtal) så tänker jag att det är bra med kapitelböcker som har ett relevant innehåll för åldern, ganska korta kapitel och bilder på vissa sidor som stöd. Här kommer ett urval:Bild

Ida och Emil i Lönneberga Av Astrid Lindgren

Liten och stark  och Mirakelpojken av Ulf Stark

Böckerna om Strumpmannen av Dan Höjer

Piggor och suggor av Lena Landström

Lillebror och Billan av Wieslander

Allt och lite till av Lena Ollmark mfl.

Böckerna om Megakillen av Martin Olczak

Pelle Svanslös på landet

Arg som en varg av Birgit Lönn

Köttvars trollformler av Katarina Mazetti

Ja, det var några tips. På biblioteken kan det säkert tipsa om fler högläsningsböcker :)

Kan inte låta bli att länka till tre artiklar om den viktiga högläsningens ur två professorers perspektiv. Högläsning ger så mycket mer än vad vi tror. Fördelar med högläsning Fast själv tänker jag kanske inte så mycket på allt det utan njuter av att få sitta nära mina barn och dela en berättelse med dem.

Och så några finfina bilderbokstips.

Härlig läsning önskar jag er och särskilt till dig, Oscar <3Bild


Barnbokstips

0
0

Här är några bilderbokstips och kapitelböcker för högläsning.

Bilderbokstips

Bild

Bild

Bild

Högläsningstips

Och så alla dessa underbara härliga berättelser,sagor, böcker att läsa högt, gemensamt och samtala om.Bild

Slut på tips för stunden : ) Fin världsboksdag önskar jag er.


Knacka på och andra barnboksfavoriter

0
0

Jag tror på att läsa och berätta för barn som inte själva kan läsa. Att det barn som fått höra många berättelser fått upptäcka glädjen i att läsa och ta del av berättelser. Här kommer en lista på några förslag på böcker att läsa högt. Och skulle jag bli tvungen att välja bara en av nedanstående får det nog bli den första den genialiska och uppskattade boken Knacka på av Tidholm.

Till bebisen – Knacka på av A-C Tidholm

Till det lilla barnet – Massor av bilderböcker om Alfons, Lilla H, Findus, Billy, Snurran, Gittan, Max och alla andra figurer i bilderböckernas världar

Till femåringen och uppåt – Barnens bästa Sagor från hela världen och Majas alfabet av Lena Andersson,

Till sjuåringen och uppåt -  Mio min mio av Astrid Lindgren, Sandvargen av Åsa Lind, Harry Potter och de vises sten av J K Rowling och Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren mfl.

Bild


Sista inlägget?

0
0

För fyra år sedan startade jag min egen blogg. Den har betytt mycket och varit en reflektionsyta för mig men med tiden har jag blivit allt mindre aktiv. Numera bloggar och skriver jag jobbrelaterade saker på Regionbibliotek Stockholm Tack till alla ni som under åren läst, kommentarer och inspirerat mig :)

Image Foto: C. Bengtsson



Några tankar om att inspirera barn till läslust

0
0

På väg hem från jobbet scannar jag av twitter och fångas av Jenny Lindell som skriver: ”Att inspirera mitt barn till läslust är nog min största utmaning just nu. Hur ska jag göra? #läslust” Hennes fundering är något som även jag ofta tänker jag på kring mina egna barn som är 8 och 11 år. Bibliotekariebarn brukar jag kalla dem för i vissa stunder och som sådana är de inga storläsare. På twitter ser jag att även Jenny är bibliotekarie, känns lite därför lite svårt att ge goda råd men jag fick ändå lust att skriva av mig kring detta och kanske kan jag förmedla någon liten idé eller tanke.

jlt
Här kommer några tankar om att inspirera barn till läslust.

1. Läxor till föräldrar? Tänk om vi föräldrar skulle få i läxa av skolan att läsa barn och ungdomsböcker med syftet att ge boktips till sitt barn. En annan fin läxa att få skulle vara att eleven och föräldrarna får i läxa att besöka bibliotek eller att titta på en film som även finns som bok och att prata om den, till exempel fina familjefamiljen Isdraken.

2. Ös lagom med böcker över barnen? Som bibliotekarie är det lätt att släpa hem böcker var och varannan dag. Numera brukar jag låna till barnen max en dag i veckan, oftast till helgen. Ibland låter jag det gå några veckor så att jag ger barnen en chans att sakna böcker, DVD-filmer och ljudböcker att lyssna till.

3. Att bokprata för sina egna barn. Ibland när tillfälle ges så har jag ngt spontant bokprat för barnen. Ganska ofta numera så suckar de och säger,- mamma vi vill inte höra men jag har lyckats fånga dem med bland annat berättelsen om Titanic, fakta om Mumier och om Robinson Kruse med mera.

4. Ibland brukar jag trösta mig med att barnen läser i en vidgad textvärld genom Ipaden, Tv-spelen, ipoden och alla andra apparater av olika slag. När de väl läser böcker eller serietidningar så uppmärksammar jag det lite extra (men inte för mycket). Bloggade bland annat om att läsa i en vidgad textvärld efter årets sportlov. Sportlovsläsning 1984 och 2014- tankar om att läsa i en vidgad textvärld.

5. Med båda barnen har jag testat att turas om att läsa högt varsitt kapitel i en bok, vi läste till exempel Fabian och karamellhäxan av Maud Mangold på det viset. Högläsning är ju annars min favorit men det är ju inte samma sak som att läsa själv. Bloggade nyss om högläsningsstunder.

Mina barn är inte storläsare. Inte som jag var. Det är barn av sin tid. Jag har försökt att ge dem lusten till berättelser, till böckernas magiska världar, till spännande fakta och till orden. Det svåra är att få och ta sig tid att läsa. Jag försöker se till att det finns en stunds utrymme på kvällarna för läsning. Ofta läser vi på något sätt när vi åker bil och vid andra lämpliga tillfällen men det är inte alltid så lätt att få till lästid, hur gör ni?

2013-10-12 14.17.29


En tillbakablick på 2016 genom mina läsupplevelser

0
0

img_6506

Sorg, död, vänskap och kärlek.

Årets första dagar och dags att summera 2016 års läsupplevelser. Min slumrande blogg blev platsen för detta.

Under 2016 har jag slarvat med att anteckna de romaner jag läst. När jag nu i efterhand försöker att rekonstruera inser jag att det jag minns är de som på olika sätt lämnat spår och satt avtryck. Och det är ju de läsupplevelserna som kanske är värda att nämna?

Jag inledde året med att läsa Gardet av Staffan Malmberg– något som jag då trodde kunde vara en av årets bästa böcker, kanske till och med den bästa. Så blev det inte men det är definitivt en läsning som lämnat spår. Berättelsen om den föräldralediga Jonas som tillsammans med den föräldralediga mamman Jeanette beslutar sig för att ge repressalier gentemot den motorcyklist som rivstartar bredvid barnvagnen. Med tiden ansluter sig fler till nätverket av vanliga människor som tar hämnd på hänsynslösa motorcyklister och hundägare, buffliga strandkillar, sadistiska dörrvakter och chefer som kasserar in miljonbonusar. Gardet bildas. Men allt går över styr….I dessa tider är innehållet mycket aktuellt och angeläget.

Angeläget fast på andra sätt är Thom Lundbergs roman För vad sorg och smärta. Han skildrar en släktkrönika om resandefolkets historia i Sverige skildrar under 1950-talet. En tid av förföljelse och hets mot resandefolket. Lundberg skriver vissa ord i romanen på  den variant av romani som resandefolket använde. Det är ett intressant grepp och frustrerande att inte riktigt förstå men att långsamt mer och mer komma in i språket och dess betydelser. Själva historien i sig är mörk, förstår inte helt och hållet Lundbergs budskap i boken.

Årets Almapristagare Meg Rosoff har skrivit flera romaner främst för barn och ungdomar. Så har jag det nu handlar vad som händer när ett land drabbas av krig. Huvudpersonen Daisy från USA besöker sina kusiner i England. När deras hus belägras blir de tvungna att dela upp sig och fly. Deras försök, kamp och förmåga att överleva påminner mig om mina egna tankar som barn vad jag skulle göra OM kriget kommer. Rosoffs roman berör vad som är viktigt i tillvaron, att ta hand om varandra och solidaritet. Miljöerna är väl skildrade och har betydelse för handlingen.

En annan roman med miljöbeskrivningar som tillför historien mycket är Min fantastiska väninna av Ferrante. Senvårens sol sken medan jag satt ute och läste romanen som så många talat om. För mig tog det 80 sidor innan jag var fast. Jag hade absolut siktet att läsa de andra delarna tills jag läste en krönika av Jonas Thente efter valet i USA. Hans poäng med artikeln är att belysa att skönlitteraturen enligt honom bland annat borde skildra de omvälvningar som världen just nu går igenom. Jag kan på ett sätt förstå Thentes poäng och tänker att vi som läsare har ett ansvar för vad vi läser och vilka författare. Något som jag tar med mig inför kommande års val av läsning. Så även om Ferrantes roman om vänskap, att bryta sig ur sin klass men ändå alltid vara fast i den och om Neapel är vidunderlig läsning avvaktar jag med att läsa de andra delarna ett tag. Eller så blir det som med Knausgård för mig, att jag nöjer mig med att ha läst 1 ½ bok.

Att vänskap är viktigt visar Malin Lind Lagerlöf i sin berättelse om makens död Dagbok från ditt försvinnande. Vännerna bär henne och barnen det första året efter det att hennes make Daniel tragiskt mist sitt liv. Det som lämnar spår hos mig när jag läst klart är hur hon skildrar resan att ta sig fram i de olika faserna i sorgeprocessen. Det förändrar sig hela tiden vilket inte alltid omgivningen hänger med i. Malin skildrar på ett fint sätt hur hon kommer till någon acceptans om tillvaron. Hennes bok ger mig djupare insikter om sorg när något av de värsta händer.

Jag har under året läst flera böcker som handlar om livskriser, författaren och läkaren Karin Wahlbergs Cancerland – tur och retur tyckte jag mycket om. Hon berättar b.la. om de lärdomar hon får av att som läkare vara en utsatt patient.Niklas Ekdahls självbiografi När jag dog var läsvärd

Årtusendets kärlekssaga av Märta Tikkanen blev en läsupplevelse och som jag även haft möjlighet att prata med andra om. Hennes skildringar av att vara medberoende till en alkoholist är mycket starka. Skulle inte förvåna mig om jag kommer att läsa om denna roman ganska snart. Bokcirkeln i Lundströms bokradio om paret Tikkanen fördjupade min läsning ytterligare liksom samtalet om romanen i min bokcirkel.

Ebba Witt Brattströms försök att  efterlikna Tikkanen i Århundradets kärlekskrig uppskattade jag inte däremot hennes antologi Stå i bredd om  70-talets skönlitteratur. Skilsmässa skildrar också Martina Haag i Det är något som inte stämmer. Den stora behållningen enligt mig är egentligen inte själva historien utan att ramberättelsen utspelar sig i vacker fjällmiljö högt upp i Sverige. Det är i denna miljö som huvudpersonen påbörjar sin läkningsprocess.

Under hösten läste min bokcirkel Elsies Johanssons bok, Riktiga Elsie om henne själv. Den stora behållningen med Elsies är roman är att det är skildring över 1900-talet. Ett sekel då så mycket hänt.  I slutet av romanen blev det lite för mycket av bygdeskildringar då Elsie och hennes kärlek på senare år – Tore reser runt i Uppland och besöker deras barndoms platser. I den tredje romanen av Kristina Sandberg, Liv till varje pris skildras också nittonhundratalet genom hemmafrun Majs liv. Jag uppskattade denna del allra mest av trilogin kanske för att jag genom att lyssna på Kristina delvis vet vad hon vill skildra genom romanerna men också för att det händer mycket i romanen med Maj och hennes familj.

För några år sedan försökte jag läsa Halvbrodern av Lars Saabye Christensen. Den utspelar sig i Norge under 1900-talet. Historien kretsar kring fyra generationer i en familj. Deras livshistoria berättas genom det ena barnen – Barnum Nilsen. Jag läste aldrig klart den tjocka boken, den var för snårig men fängslande. Jag blev därför glad när jag insåg att den blivit TV-serie, raskt slukade jag de åtta delarna och vet nu hur historien hänger ihop. Kan varmt rekommendera den. En annan norrman som jag läst är Roy Jacobsens roman De osynliga. Den utspelar sig på en ö i Nordnorge och är också en nittonhundratalsskildring om en familj. Såg att del 2 kommit, blir fin läsning 2017, främst för romanens naturskildringar.

Årets augustvinnare i kategorin barn-ungdom Tio över ett av Ann-Helen Laestadius är en roman jag verkligen kan rekommendera. Boken handlar om flytten av Kriuna, hur gruvan påverkar staden och dess invånare till exempel genom sprängningarna varje natt klockan tio över ett och om huvudpersonen Majas tankar om plats, identitet och relationer.

Efter att i våras ha sett Springfloden på TV. Ett manus efter Cilla och Rolf Börjlinds roman ville jag läsa de övriga delarna. Att då och då läsa deckare är underhållande och en flykt. Den senaste delen Sov du lille videung tycker jag var den bästa. Den handlade även om romerna och deras situation. Även Tove Alsterdal väver in romer i hennes senaste Vänd dig inte om. Boken utspelar sig i Beckomberga området, är spännande och välskriven.

Jag utser årets seriealbum till Liv Strömqvists senaste Uppgång och fall. Enligt mig hennes skarpaste om samhällsutveckling, politik och om människans ansvar. Jag kan verkligen hålla med om att Liv sysslar med folkbildning. Jag fick ny kunskap och förståelse genom serierna.

Under året har jag och min elvaåring läst flera böcker högt och som vi uppskattat. Vi har läst flera böcker av både Petter Lidbeck och Camilla Lagerqvist. I december läst vi Siri Sponts En förtrollad jul. En bok i 24 kapitel om två syskon och deras föräldrar. Deras tolvåriga kusin är flyende från en krigszon och får flytta in hos familjen. På ett fint sätt lyckas författaren skildra vardag och livets stora frågor. Att få följa kusinens längtan efter att få återse sina föräldrar är en  fin skildring och jag min elvaåring hade många bra samtal om att vara på flykt.

Mer än något annat år känns det som att skönlitterär läsning hjälpt mig genom ett något tungt år. Genom litteraturen har jag bearbetat världsläget, den lite röriga arbetssituationen på grund av en snabb flytt av kontoret och familjelivets- & föräldraskapets glädjeämnen och svårigheter. Att läsa blir ett sätt att hantera livet, få tröst, fly, bearbeta och förstå sig själv och världen. Eller som Femina skriver i artikeln Läs och må bra – stressa av med böcker.

Mitt val av vilken typ av romaner jag väljer att läsa speglas ofta av vad som rör sig inom mig. Att jag läst en hel del om katastrofer och sorg har nog en naturlig förklaring. Och att jag nu inte känner behov av att läsa den typ av romanen utan snarare berättelser som vidgar mina vyer, min förståelse och ger insikter. I min hög av böcker att läsa finns Jamaica Kincaids, En liten plats och Den sårade divan av Karin Johanisson. Men också några deckare och feelgoodromaner. Att ha några böcker på lut är en slags lycka tycker jag. Att få dela med sig av min läsning är också något som ger välbefinnande och att dela läsupplevelser med andra. Få en känsla av sammanhang och uppleva ett VI.  Anne-Marie Körlings  har hittat på ordet Vioismen- det är den rörelse som omfattar VI. Det är alltså allt annat än ensamt. Det är inte DU och det är inte JAG. Det är VI!

Jag hoppas på många samtal om litteratur och läsning 2017. Vilka läsupplevelser har du haft 2016?

 


Därför är jag ingen bokälskare

0
0

oksanen

Plats: Silja Galaxy, på väg från Åbo till Stockholm.

Tid: 8.31

Vad: VI:s litteraturkryssning 2017 och ordet bokälskare nämns för första gången. Jag känner kärleken från författarna, att det uppskattar att möta oss läsare. Under resten av dagen benämns vi i publiken minst åtta gånger som bokälskare, litteraturälskare och booklovers på en trevlig, givande och fantastisk litteraturkryssning, Jag ser redan fram emot nästa gång jag har möjlighet att åka med. Det är bara det att ordet bokälskare får mig att värja mig. Kanske är det en yrkesskada, att jag med mitt yrkesval som bibliotekarie ibland upplever att det tas för givet att jag är en bokälskare eller att mina barn lärt sig använda uttrycket med en liten negativ klang när jag försöker inspirera dem att läsa (vilket går sisådär).

Men det är inte bara det som gör att jag inte vill bli definierad som en bokälskare. Förutom att jag har svårt för att dela in människor i olika kategorier samtidigt som vi behöver gör det ibland. Hos mig är viljan och behovet av att själv få definiera mig starkt. Det handlar också om uttrycket känns en smula exkluderande vilket jag återkommer till.

För är det inte så att jag älskar böcker? Jovisst är det så. Litteratur, berättelser, ord och samtal är livsnödvändiga i mitt liv. OM kriget kommer eller jag blir tvungen att vara på en öde ö så hoppas jag få möjlighet att ta med mig litteratur i olika format. Nu hoppas jag att det inte blir så men vad vore livet utan böcker och dess innehåll? Vad det gör med mig. Jag brukar innerligt tacka för att jag blev rätt sjuk i vattkoppor vid nio års ålder och under min konvalescens upptäckte läsningens magi.

Som hängiven läsare och som bibliotekarie tänker jag att ordet bokälskare är delvis exkluderande. Vad innebär det att vara bokälskare, definierar sig alla som läser som det? Och vilket ansvar har vi som läser att motivera och inspirera andra att läsa? I mitt yrke har jag onekligen den uppgiften men kanske också som medmänniska? Jag tänker att det är en skör process att bli en läsare, att hitta sin egen motivation och att få upptäcka ord och berättelser utifrån sig själv. Johannes Anyuru, var en av nio medverkande författare på litteraturbåten 2017 och han berättade att det var genom att upptäcka poesin som han klev in i litteraturens världar (min tolkning).

anjurur

Att inspirera och främja människor till läsning kräver lyhördhet, kunskap om litteratur, olika vägar, metoder och förhållningssätt. Något som biblioteksmedarbetare ofta har kompetens inom.*

Att jag har ett kluvet förhållande till ordet bokälskare blir uppenbart under litteraturkryssningen. Framgent ska jag fundera ännu mer på vad jag som medmänniska kan göra för att få fler att läsa. Kanske handlar det om att fundera över makt, normer och vilka ord jag väljer att använda och inte använda.

Än en gång tack till tidningen VI som anordnade en fin kryssning och kanske att jag mest uppskattade de spontana samtal som det fanns möjlighet till mellan oss som deltog, att få byta några ord med författarna och att få lyssna. Med flera boktips i bagaget stiger jag av båten och tänker att människan är en berättelse.

wolf

Lina Wolff presenterar ”De polyglotta älskarna” en bok jag verkligen kan rekommendera. Och Wolff framförde en fin presentation.

 

//Cecilia Brisander, 170325

*Jag är inte längre yrkesverksam bibliotekarie utan arbetar med regional biblioteksutveckling på Regionbibliotek Stockholm. Folkbibliotek har många olika roller och uppdrag i sitt lokalsamhälle varav läsfrämjande är ett. Att kunna låna böcker är en stor tillgång och viktig på bibliotek men verksamheten är mer mångfacetterad än så.


Sommarögonblick

0
0

Sommar, det är fina grejer det men också den årstiden då vi kan ha höga förväntningar och förhoppningar. Önskemål om en sommar som inrymmer sådant som gör en bra sommar för en själv. Min sommar har varit skön, en bra blandning mellan umgänge med vänner, släkt och familj och egentid, resor och hemmasemester. Upplevelser och tid för reflektion. Möjligheter att promenera ensam, tillsammans eller med P1 som sällskap. Och så lite rensning, städning och fixande hemma.

Jag tänker att sommaren också handlar mycket om att få känna och uppleva med alla kroppens alla sinnen. Följa naturens gång, se vetet som växer på åkern, höra mina barns skratt, en kärleksfull blick från min man, känslan i kroppen av att bada och att borra ned fötterna i sanden, vakna i ett varmt tält, lukten av eld, känna solen och vinden i ansiktet, plocka blåbär med handen som inte glömmer och att äta blåbär med mjölk, roliga och fina samtal med stora och små, uppleva solnedgångar, få en läsupplevelse, se en bra film eller höra ett radioprogram som lämnar spår, dricka varmt thé kyliga kvällar och den underbara värmen i kroppen efter en bastu. Och tacksamheten över att vara privilegierad, att få ha semester samtidigt som alla årstider, alla dagar innehåller frustrerande, svåra, trötta, tråkiga, ledsamma och tjatiga stunder, så även denna sommar.

Bjuder på några sommarögonblicksbilder och än är inte sommaren slut. På måndag börjar jag dock arbeta igen och det känns faktiskt helt okej. Hur har du haft det?


Årets läsupplevelse?

0
0

Jag fick en fråga om vilken läsupplevelse som gett starkast intryck under 2017, jag insåg att jag inte funderat på det och därför inte kunde svara men nämnde Konsten att fejka arabiska av Lina Liman. Den handlar om författarens egna upplevelser av att ha asperger. Som kvinna/flicka stämmer ofta inte de föreställningar om vad asperger innebär, symptomen är inte riktigt detsamma som för pojkar. Det var en mycket tänkvärd bok.

Frågan förföljde mig, jag tänkte att jag borde komma ihåg fler böcker men mindes å andra sidan några kulturupplevelser såsom Swede Hollow , filmen Korparna och utställningen Unfold på historiska muséet.

Som det ofta kan vara så kan insikter komma till en plötsligt. Och så var det när jag idag kom på att min största läsupplevelse 2017 är boken Minnet av vatten av Emmi Itaränta. Bibliotekarie Paula skriver följande om handlingen:

Minnet av vattnet utspelar sig minst tio generationer framåt i tiden. Den globala uppvärmingen har påverkat världen varken geografiskt eller politisk är den som vi känner den i dag. Vi får följa Noria 17 år. Hon bor långt upp i norr med sina föräldrar. Kina har tagit över makten i Europa vilket har påverkat kultur. Norias pappa är temästare, ett yrke som går långt tillbaka i familjen. Det är självklart att Noria ska ta över efter sin far.

Jag läste boken i augusti månad och den väckte så många tankar hos mig om att hur vi lever nu påverkar vår framtid. Ett återkommande tema är vad bristen på vatten kan leda till. Boken kan nog kategoriseras som en dystopi och ungdomsbok men det spelade ingen roll för mig. Trots det dystra scenarier kring plastkyrkogårdar, konflikter och övervakning är boken finstämd och utan att ställa frågor så ger den mig tankar om vad som är viktigt i livet. Jag tycker att dessa tankar och stämningen i boken på många sätt passar in i 2017 med tanke på världsläget. Som den optimist jag är så vill jag tro att förhoppningsvis fler blivit allt mer medvetna om det val vi gör spelar roll t.ex. att äta mer vegetariskt, flyga mindre och konsumera mer sparsamt. Och att var och en kan bidra till en positiv samhällsutveckling trots att det är mycket som vi inte råder över.

Boken Minnet av vatten ger också fina skildringar av thécermonier och jag blev ständigt sugen på the medan jag läste. Att tillaga en kopp och att dricka den på kvällskvisten är en vana jag gärna håller fast vid.

Har du någon läsupplevelse som du minns lite särskilt från det gångna året?

minnet av vatten

 

 

Viewing all 76 articles
Browse latest View live