Quantcast
Channel: Cecilias tankar

…i litteraturen möts livet

0
0

Typ så sa Marie Lundström i Lundströms bokradio, P1 i ett av 2019:s sista program (minns tyvärr inte vilket) men visst är det så att litteratur kan ge fördjupningar om livet och verklighetsflykt. När litteraturåret 2019 fladdrar förbi så minns jag flera läsupplevelser och särskilt ett par böcker som jag läste om. Omläsningar av böcker är något jag borde göra mer. Att uppmärksamma innehållet, orden och nyanserna. Jag har under 2019 skrivit mer än vad jag läst men texter hjälper till att utveckla mitt eget skrivande. Och särskilt att samtala om litteratur, min bokcirkel betyder därför mycket, skulle gärna prata mer och oftare om böcker jag läst. Stina Wollter skriver i boken Kring denna kropp på sidan 92, följande:

  • Att man kan förändras som människa bara genom att lyssna på andra.
  •  Att de smalaste ämnena kan ge de största berättelserna.
  • Att man visst kan ha  meningsfulla relationer som bara vara i cirka tjugo minuter.

    Samtalet – dialogerna – småpraten, kanske är det meningen med livet.

 


Foton med fokus på nationella minoriteter och bibliotek

Tankar i coronatider

0
0

Jag minns den 3 februari som ett det datum då jag tänkte att Corona kommit till Norden. Det första fallet i Finland konstaterades. Själv skulle jag dagen därpå åka till Övertorneå för ett Rundabordssamtal. Jag är tacksam att resan blev av men medvetenheten om corona fanns hos mig. Pandemin har ju smugit sig på oss för att explodera i slutet av vecka 9 då många fall upptäcktes i italienska alperna. Några dagar senare började människor hamstra torrmjölk och pasta. Jag minns en kund som köpte tio burkar med bockwurst, något som jag skojade om dagen efter. Men jag följde MSB:s rekommnedation om att ha mat hemma för ett par dagar. Nu har det gått ytterligare fem veckor och sedan nästan fyra veckor arbetar jag hemifrån. Det går bra även om jag saknar mitt ordinarie arbetsliv. Jag har undvikt att träffa folk och att vara i Stockholm, har hållit mig här på Ekerö. Dagarna har sin gilla gång. Jag promenerar mer än vanligt. Eftersom vi alla är hemmavid mer är vanligt är det fler hushållssysslor än vanligt. Tankarna på corona finns med mig och särskilt på de äldre i min släkt. Allt har hänt så snabbt och ändå har nog jag anpassat mig till rådande situation. Häromdagen var jag i Stockholm city i ett ärende. Det var påtagligt mindre folk och jag tog ett par kort.

En dikt från skogen

0
0

Kanske har jag aldrig känt mig närmare skogen, landskapet i dessa dagar då promenadmöjligheterna är många. Skrev denna dikt häromdagen efter en skogspromenad:

SAMKLANG

Hon står rotad i marken med rymden som tak

Stiglösa skogar

Över mosskläda stenar

Granntoppar som sträcker sig

Mot stjärnklara nätter

Månljus över vatten

Stigar och stjärnor som leder

Henne till inre världar

En hemlig vän

Som uppenbarar sig

I det själsliga landskapet

 

 

Försommar

Våren 2020

0
0

Våren 2020 som påverkat mig, oss, världen så mycket och på olika sätt. Det är svårt att riktigt ha perspektiv men helt klart är att är att det varit mentalt påfrestande och omvälvande. Det jag/vi tänkte och påverkades av i början är nu inte aktuellt, t.ex att hamstra mat och toapapper. Att hålla avstånd och vara noga med handhygienen är för mig en etablerad vana och insikten om att detta är en långsam utdragen process. Jag har hela tiden tänkt, kanske hoppats att det kan komma goda saker ur detta men….

Redan från början bestämde jag mig för att regelbundet fota Corona pandemin från mitt perspektiv.  Jag har mestadels vistats på Ekerö men de få gånger jag besökt Stockholm har jag passat på att dokumentera hur covid19 påverkat, framförallt att vissa platser varit ödsliga, plattan som oftast är full av folk och där jag nu kanske endas sett ett par personer liksom Centralstationen. Nu i sommar är det dock mer människor i rörelse.

 

 

Höga kusten

Ekerö


Praktisk klokskap i mellanmänskliga yrken

0
0

Tittar på Polisskolan – 30 år senare och tänker på praktisk kunskap. Att mellanmänskliga yrken innehåller så mycket erfarenhetskunskap och behov av människokännedom. På centrumet för praktisk kunskap bygger man broar mellan erfarenhetskunskap och vetenskaplig kunskap. Studierna kombinerar deltagarnas egna erfarenheter och berättelser från yrkeslivet med humanistiska perspektiv och teorier.

Intressant att höra poliserna berätta om hur arbetet och samhället förändrats.

6 månader med corona

0
0

Nu har det gått 6 månader sedan jag började arbeta hemifrån eller snarare sedan Corona/covid 19 blev på allvar (kan vi inte bara kalla det för C19)? Hursomhelst så tänkte jag redan från början att detta skulle påverka mig. Och jag har redan bloggat om den första tiden då många hamstrade, Stockholm blev en spökstad och hur jag ville fotodokumentera för att inte glömma. Här finns ett inlägg kring det.  

Jag försökte se C19 som en period som inte bara skulle vara negativ utan också ge mig tid, mer tid till att utforska sådant som jag länge velat. Och våren blev lång med mycket promenader i naturen, framförallt på Ekerö. Jag upptäckte fler smultronställen bland annat genom att jag och min man vid flera tillfällen tältat på olika ställen på mälaröarna. Att få vara naturen är något jag uppskattar mycket.

Jag längtar alltid efter mer tid att läsa och skriva men kom inte riktigt igång med det i våras. Nu efter semestern har jag fått bättre ork och rutin för det. Jag läser ofta en stund på morgonen, antingen jobbrelaterat eller sådant som jag är nyfiken på.  NU låter jag sådär duktig och pretentiös men jag hade inte energi i våras och just nu har jag det och det kan ändras men eftersom det är viktigt för mig ska jag helt enkelt försöka hålla fast vid det.

Visst har C19 gett mig mer tid eftersom jag inte åker till jobbet vilket tar en del tid för mig. Att jobba hemifrån har både varit lätt och svårt. Jag är glad att jag inrättade en arbetsplats åt mig. Inför helgen städar och rensar jag för att släppa jobbet och ta helg, det funkar bra. Jag vet också numera vad som hjälper mig i arbetsvardagen, att ha kontakt med kollegor är till exempel viktigt.

Det svåra med C19 är alla det moraliska situationer som uppstår när ens cirklar vidgas. Att röra sig ute, träffa folk och så vidare är en viss anspänning men samtidigt vänjer vi kanske oss? 

Med stort intresse har jag följt hur tidningar rapporterar om C19, och jag har sparat en del nummer som dokumentation. En sak jag noterar är att först den här veckan har framsidorna fokus på något helt annat än C19, återigen står läget i världen, klimatet och fattigdom i centrum. Men C19 är en del av nyhetsrapporteringen, kanske är även det ngt som vi vant oss vid? Kanske får jag rensa bland tidningarna och max spara fem ;)?

Vad vill jag säga med detta inlägg? Att det varit en omställning. Att jag tagit mig tid att göra lite mer av det jag vill. Att jag saknar fler sociala sammanhang men att det kanske bara är att gilla läget. Jag tror att jag kommer fundera ännu mer kring Vad krisen lär oss.